Pentru multi dintre noi, coachingul este un termen nou, intrat in dictionarul nostru acum doar cateva decenii. Coachingul este „un parteneriat cu clienții într-un proces considerat provocator și creativ, care îi inspiră să maximizeze potențialul personal și profesional” – Federaţia Internaţională de Coaching
Ceea imi place cel mai mult la procesul de coaching este faptul ca invatarea vine din interiorul nostru. Coachingul este total diferit de training, unde trainerul este acea persoana experta intr-un anumit domeniu care te ajuta sa inveti. In coaching , puterea ta interioara se activeaza prin intrebarile deschise si cu sens ale coach-ului.
De asemenea, coachingul nu este consultanta iar coach-ul nu se identifica cu Consultantul. Cel din urma este la randul lui considerat un expert in domeniul sau de expertiza si vine catre client cu solutii. Coach-ul nu iti propune solutii insa te ajuta sa le descoperi singur ceea ce face procesul de invatat si mai asumat.
Coachinul nu se poate confunda cu mentoratul. Mentoringul este de obicei focalizat pe carieră, în ideea avansării în funcţie. Mentorii au o putere şi o influenţă considerabilă pentru avansarea în carieră a individului. Coachingul abordează crearea viitorului pornind de la posibilităţile individului.Insa ambele necesită capacitatea de a prezenta încredere, de a sprijini implicarea şi de a genera acţiuni noi, folosind aptitudini pentru ascultare şi dialog.
In cele din urma coachingul este acea calatorie spre viitor, orientat spre solutii, rezultate si planuri de actiuni concrete. Tocmai pentru ca este orientat spre viitor, coachingul nu poate fi confundat cu psihoterapia. Psihoterapia tinde să se ocupe de disfuncţii, în timp ce coachingul conduce o persoană “funcţională” spre un succes mai mare şi doar dacă este cazul îi recomandă investigaţii clinice. Psihoterapeuţii tind să-şi îndrepte atenţia asupra unor dureri şi probleme mai vechi, în timp ce coachii recunosc impactul unor situaţii din trecut, dar nu le explorează în profunzime. Coachii caută să provoace comportamente pro-active şi să-l determine pe individ să iasă din starea afectivă în care se află şi să acţioneze.
Un coach este o persoana extrem de complexa, cu abilitati de ascultare activa si chiar tacere pentru a crea spatiu de invatare pentru clientul sau.
Viaţa clientului este abordată în perspectiva unui tot unitar în care planurile profesional, sentimental, fizic, spiritual, social se influenţează reciproc, iar menirea coach-ului este aceea de a-l ajuta pe client să-şi găsească echilibrul şi împlinirea pe fiecare dintre aceste planuri